Mucenici moldovenești

   Se spune că de ziua celor 40 de sfinți, mormintele și portile Raiului se deschid. 

    Pe vremuri gospodinele făceau 40 de mucenici și bărbații beau 40 de pahare de vin .
   
    Ingrediente :
- 500 g făină 000 ;
- 100 g zahar pudra ;
- 80 g unt topit ;
- 2 galbenusuri ;
- 2 oua întregi ;
-  o linguriță de sare ; 
- coaja de lămâie netratata ; 
- 250 ml lapte  cald ;
- 1 lingura zahar vanilat sau 1 plic de zahar sau esența de vanilie ;
- 100 ml miere ;
- 100 g nuca ;
- 1 plic de drojdie sau 25 g drojdie proaspătă. 

     Preparare :
  
   Am pus drojdia la hidratat cu 1 lingura de faina, 50 ml lapte și un pic de zahar. 
     Într-un bol am amestecat cele 2 galbenusuri cu 1 ou întreg , coaja de la lămâie și sarea. 
     Untul l-am pus la topit în lapte. 

   Într-un bol mai mare am pus faina , drojdia crescuta și ouăle bătute ,  laptele cu untul topit și zaharul, am mixat cam 10 minute. 
   
    A rezultat un aluat bine framantat , pe care l-am lăsat la crescut, acoperit cu folie alimentara. 

    După ce a crescut, l-am porționat pe mijloc după ce l-am intins cu mainile luand o forma dreptunghiulară, apoi am impartit in bucatele cele 2 aluaturi obtinute .
     Am luat fiecare bucata si am intins-o ruland-o cu mainile , la fel cum se joaca copiii cu plastilina. 
        

   Bucata obtinuta am pus-o  sub forma de opt in tava unde in prealabil am pus hârtie de copt si am lasat la dospit 20 minute.
     Inainte de a ii introduce la cuptor i-am uns cu oul ramas , pe care l-am batut cu furculita.
       Am preincălzit cuptorul la 180 grade , cu incalzire sus si jos si am lasat la cuptor 15 minute. 
     
    

Comentarii