Se spune că de ziua celor 40 de sfinți, mormintele și portile Raiului se deschid.


Pe vremuri gospodinele făceau 40 de mucenici și bărbații beau 40 de pahare de vin .
Ingrediente :
- 500 g făină 000 ;
- 100 g zahar pudra ;
- 80 g unt topit ;
- 2 galbenusuri ;
- 2 oua întregi ;
- o linguriță de sare ;
- coaja de lămâie netratata ;
- 250 ml lapte cald ;
- 1 lingura zahar vanilat sau 1 plic de zahar sau esența de vanilie ;
- 100 ml miere ;
- 100 g nuca ;
- 1 plic de drojdie sau 25 g drojdie proaspătă.
Preparare :
Am pus drojdia la hidratat cu 1 lingura de faina, 50 ml lapte și un pic de zahar.
Într-un bol am amestecat cele 2 galbenusuri cu 1 ou întreg , coaja de la lămâie și sarea.
Untul l-am pus la topit în lapte.
Într-un bol mai mare am pus faina , drojdia crescuta și ouăle bătute , laptele cu untul topit și zaharul, am mixat cam 10 minute.
A rezultat un aluat bine framantat , pe care l-am lăsat la crescut, acoperit cu folie alimentara.
După ce a crescut, l-am porționat pe mijloc după ce l-am intins cu mainile luand o forma dreptunghiulară, apoi am impartit in bucatele cele 2 aluaturi obtinute .
Am luat fiecare bucata si am intins-o ruland-o cu mainile , la fel cum se joaca copiii cu plastilina.
Bucata obtinuta am pus-o sub forma de opt in tava unde in prealabil am pus hârtie de copt si am lasat la dospit 20 minute.
Inainte de a ii introduce la cuptor i-am uns cu oul ramas , pe care l-am batut cu furculita.
Am preincălzit cuptorul la 180 grade , cu incalzire sus si jos si am lasat la cuptor 15 minute.
Comentarii
Trimiteți un comentariu