Cozonac cu nuca, cacao și rahat




      Ingrediente :
-600 g faina;
-120 g unt;
-4 - 5 linguri smantana;
-100 g zahar;
-70 ml apa;
-50 ml lapte;
-1 plic zahar vanilat;
-4 galbenusuri;
-1 lingura ulei;
-1 fiola esenta vanilie;
-coaja razuita de portocala sau lamaie;
-25 gr drojdie proaspata sau 1 plic de drojdie uscata.

Sfat : se recomanda ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, nu reci.

   Amestec umplutura :
-400 g nuca macinata;
-200 ml lapte;
-150 g zahar;
- 2 linguri cacao ;
-1 plic zahar vanilat;
-200 g rahat.

Preparare:

    Eu am folosit robotul de paine pentru a framanta aluatul, am pus toate ingredientele , am avut grija sa fie la temperatura camerei si am lasat la frământat 1 h, atât dureaza programul la aparatul meu .
      In timp ce se pregătește aluatul putem pregăti umplutura. 
     Pentru umplutura de nuca cu cacao, am pus într-o cratiță laptele cu zaharul la încălzit și apoi am adăugat nuca macinata și cacao, am amestecat bine și s-a format o pasta. 
      Rahatul l-am tăiat cubulețe. 
    Aluatul a dospit in aparat , după frământare , apoi l-am scos , l-am impartit in doua parti egale si am întins fiecare bucata de aluat cam de 1 cm grosime. 
    Pe o parte am adăugat amestecul de umplutura nuca cu cacao și pe cealaltă parte am adăugat rahat. 
   
     Am rulat ambele aluaturi și răsucit bucățile de aluat cu grija sa nu se rupă. 
      Am așezat cozonacul in tava și am lăsat la dospit însă 30 minute, acoperind cu un prosop tava. 
     
      Am preîncălzit cuptorul și înainte de a introduce cozonacul la cuptor l-am uns cu amestecul de gălbenuș si lapte. 
      Am lăsat cozonacul la cuptor cam 40 minute, am verificat sa fie gatit înăuntru cu un bat de lemn( bat folosit pentru frigărui) , daca este curat lemnul când îl scoateți din cozonac, acesta este copt și înăuntru, daca iese aluat pe băț evident că mai trebuie lăsat la cuptor. 

    Cozonacul se lasă la răcit și se păstrează în folie alimentara la temperatura camerei. 

Comentarii