Aceasta este reteta mamei , haiosul mamei este foarte apreciat , atat in tara cat si in strainatate si nu glumesc si nici nu ma laud , efectiv acesta este purul adevar .
Ingrediente :
- pentru aluat :
- 1 kg făină de cozonac ( LIDL ) ;
- 4 gălbenușuri ;
- 8 linguri ulei ;
- 4linguri smântână ;
- 3 linguri oțet ;
- un praf de sare ;
- apă caldă sau apă minerală cat cuprinde .
Separat :
- 600 g osânză ;
- 200 g făină .
- dulceata , dulceta cu miez de nuca sau rahat , ce preferati.
- zahar praf pentru pudrat.
Atentie ! Osanza NU este untura de porc , se foloseste in stare cruda si netopita . Osanza se afla in cavitatea abdominala a porcului si trebuie tinuta la rece ca sa puteti indeparta pielita de pe ea. Apoi o puteti da prin masina de tocat .
Preparare :
Ingredientele pentru aluat se pun intr-un bol si se framanta , se adauga apa minerala sau plata calduta pentru a obtine un aluat ce poate fi intins .
Separat osânza se amesteca cu cele 200 g făină și se împarte în trei porții.
Se întinde aluatul cam de jumatate de cm și se unge cu o parte din osânză, se impatureste și se lasă la rece 30 min., dupa care se repetă operația cu pauză de 30 min , până termini cantitatea de osânză ( de trei ori se face aceasta operatiune ) . Deci aceeasi bucata de aluat de la inceput se intinde si se acopera de trei ori cu osanza .
Puteti lasa aluatul la rece peste noapte si a doua zi sa terminati haiosul sau dupa ultima adaugare de osanza sa il lasati cel putin inca 30 min la frigider.
Se întinde aluatul grosime cam de 0, 5 cm se taie și se umple cu dulceață sau rahat , se aseaza in tava unde prealabil avem hartie de copt.
Cuptorul se preîncălzește si se lasa haiosele cam 20 - 25 min , pana devin aurii , se lasa la racit ( nu este neaparat sa fie complet reci ) si se pudreaza cu zahar praf.
Secretul acestei prajituri este sa fie cuptorul foarte bine incins si mai ales , in cazul nostru , sa nu o deranjam pe mama :).
Comentarii
Trimiteți un comentariu