Intai trebuie sa va spun ca reteta aceasta se poate face si intr-o zi , dar pentru a respecta reteta veche trebuie sa lasati carnea preparata pentru mici 2 zile la rece.
Ingrediente :
- 1 kg carne ( vaca , porc si daca doriti si oaie ) ;
- 1-2 lingurita/e piper proaspat maruntit ;
- 1 lingurita cimbru uscat pisat ;
- 4 boabe enibahar pisat ;
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu ;
- 1 lingurita zeama de lamaie ;
- 1 capatana de usturoi ;
- 500 ml zeama de oase ar fi ideala, dar daca nu merge si supa, chiar si apa.
Preparare :
Incepem sa framantam carnea, intai adaugand bicarbonatul , "stingandu-l" cu zeama de la lamaie, adaugam si 1 cana din zeama de oase , putin cate putin din mirodenii, exceptand usturoiul.
Mentionez ca trebuie sa framantam circa 30 minute ! ca sa se "cucereasca" bine intre ele condimentele.
Se lasa la rece timp de o zi. Zeama ramasa se pastreaza la rece pana a doua zi.
Dupa ce il scoatem de la rece, lasam amestecul sa ajunga la temperatura camerei si apoi adaugam inca 1 cana din zeama de oase, amestecam pana se omogenizeaza. Din usturoi se face un mujdei cu 50 ml - 70 ml apa ( depinde de marimea capatanii de usturoi ) , se strecoara si se pune zeama peste amestecul de carne .
Se framanta iar cam 10 minute si se lasa , din nou, la rece pana a doua zi.
Cu 1 h 30 inainte de a face micii , se scoate amestecul din frigider, se lasa sa ajunga la temperatura camerei, apoi se formeaza mititeii. Se ung cu ulei pe toate partile si se lasa la zvantat 45 minute .
Se fac la foc iute pe carbuni sau lemne. Se pot unge cu mujdei in timp ce sunt facuti.
De mentinut, nu se fac la foc mic pentru ca scad micii f. mult, devin seci .
Se servesc cu mustar musai romanesc :)
Sfat : sa nu fiti zgarciti cu condimentele !
Pofta buna !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu