Asa ca o scurta introducere, desertul acesta e ca o ploaie dupa cateva zile de canicula.
Ingrediente :
Pentru blat -
- 250 g miere de albine , recomand de tei pentru ca e mai aromata
- 200 g zahar tos
- 20 g bicarbornat
- 100 g nuci macinate
- 500 g faina alba
- 3 oua
Pentru crema -
- 400 ml smantana lichida pentru frisca
- 1 pahar de zahar pudra
- 2 linguri ness
sau
- 300 g nuci macinate
- 300 g zahar
- 4 oua
- 500 g untanilat
sau
- 200 g zahar pudra
- 50 g cacao
- 1 ou
- 1 pahar smantana
- 1 pachet zahar vanilat
sau
- 400 ml smantana pentru frisca
- 50 g zahar pudra
- 3 pachete zahar vanilat
- dulceata de caise sau macese
Preparare :
Mierea si zaharul se pun pe plita la foc mic pana se dizolva zaharul .Se lasa sa se raceasca apoi se adauga bicarbonatul si cate un galbenus , amestecand pana se omogenizeaza. La sfarsit se adauga nuca macinata, albusurile spuma si faina. Se framanta aluatul 10 minute dupa care se imparte in 10 parti egale care se rotunjesc si se lasa la frigider 2 zile.
Din fiecare turtita se va intinde o foaie subtire care se coace in tava unsa cu ulei/unt/margarina. Eu m-am ajutat foarte mult de degete pentru a intinde foaia. Foile rezultate vor fi folosite pentru doua torturi. Se pot pastra la rece in hartie de copt pentru un timp mai indelungat.
Foile se ung cu diferite creme si tortul se poate imbraca in frisca. Cea mai simpla crema este din smantana batuta cu zahar pudra si ness. Se pot folosi creme acrisoare de lamaie sau nuci , se bat ouale cu zaharul intr-un vas pe aburi ( bain-marie ) , fiind fierbinte se adauga nucile , se omogenizeaza, cand compozitia s-a racit, se amesteca cu untul spumat.
Alta crema : se freaca oul cu zaharul pudra, se adauga oul , cacao si se omogenizeaza bine compozitia pana creste in volum. La sfarsit se adauga smantana.
La varianta mea, foarte usoara, am folosit doua creme si dulceata :
1. Am folosit 200 ml smantana dulce pentru a obtine frisca , am adaugat 1 lingura ness si 25 g zahar.
2. Dulceata de macese care datorita gustului usor acrisor este usor racoritoare
3. 200 ml smantana dulce pentru a obtine frisca in care am adaugat 25 g zahar pudra si 3 pliculete zahar vanilat.
Tortul se orneaza dupa imaginatia fiecaruia si se tine la rece 4 ore sau pana a doua zi, apoi se serveste.
Pofta buna !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu