SAMOSA






    Un aperitiv indian sau pakistanez, depinde pe cine asculti cand iti recomanda acest preparat , oricum ar fi trebuie incercat daca mergeti la un restaurant indian , este suficient de gustos incat sa poti astepta celelalte preparate fara sa iti fie foame si sa iti pierzi rabdarea . 

    Se aseamana cu coltunasii doar ca se folosesc alte condimente si ce mirosuri iti inunda incaperea indiferent de hota pe care o folosesti sau geamul larg deschis, cand gatesti mancaruri indiene , sa te pregatesti sa afle si vecinii . 

    Samosa sunt produse de patiserie care pot fi umplute cu mancare gatita sau fiarta , picante sau mai dulci , vegane sau cu carne , oricum ar fi sunt exact ce trebuie .


   Ingrediente pt cca. 12 -14 bucati :

  1. aluat : 
  • 250 g faina 650 sau 000 ;
  • 1 lingurita de sare ; 
  • 60 ml ulei sau ghee ; 
  • 60 ml apa .
    2. compozitie :
  • 3 cartofi fierti ;
  • 150 g mazare congelata sau conserva ;
  • 2 linguri de ulei ;
  • 1 lingurita seminte de chimen ;
  • 1 lingurita coriandru uscat , sfaramat /macinat ;
  • 1/2 lingurita garam masala ;
  • 1 lingurita boia iute sau dulce dupa preferinte ;
  • 1 lingurita turmeric;
  • 1 ardei iute verde tocat ( optional ) ; 
  • 2 -3 catei de usturoi zdrobiti ;
  • 1 lingurita ghimbir ras ; 
  • 1 ceapa galbena tocata ;
  • 1 lingura zeama de lamaie ; 
  • 60 ml apa ;
  • sare dupa gust . 
    Preparare : 


    Aluatul se obtine din urmatoarea compozitie : intr-un vas se pune faina si sarea , se amesteca, apoi se adauga uleiul , se incorporeaza uleiul amestecand cu o lingura si apoi cu varful degetelor se faramiteaza pana se obtine un aluat faramitat , apoi se adauga treptat apa si se framanta pana se obtine o coca. Se acopera coca pt 30 de minute.

    Pentru compozitie , intr- o tigaie , lasam la incins uleiul, la foc mic, adaugam chimenul , coriandrul, garam masala , boiaua dulce , si turmericul, amestecand din cand in cand , daca dorim sa fie o compozitie picanta atunci alegem boia iute si adaugam ardeiul iute, daca nu sarim la usturoi si ghimbir , amestecam cam 1 minut , apoi adaugam ceapa , mai astecam 2 -3 minute si inchidem focul. 

   Cartofii fierti ii taiem cubulete si ii adaugam in tigaie , apoi mazarea , eu am folosit din conserva , zeama de lamaie ,apa si sarea sunt ultimele trei ingrediente , amestecam si lasam sa se raceasca compozitia. 
    Pregatim acum coifurile pentru samosa . Din coca obtinuta anterior obtinem prin impartire in mod cat putem de egal 6 -7 bucati de aluat . Eu am taiat aluatul si apoi am format bile din coca . 



     Luam fiecare bila si o intindem obtinand o bucata de circa 15 cm latime si 10 lungime , sectionam pe mijloc , ca in imagine si apoi udam o parte cu apa si tinand in mana lipim partea uda peste partea opusa , pentru a obtine acest con .
    Umplem fiecare con cu compozitia obtinuta si apoi udam latura conului cu apa si unim partile, obtinand astfel un con, in mod normal samosa are aceasta forma , dar eu am mancat si sub forma de triunghi si va asigur ca e la fel de gustos aceste preparat . 
    Samosa se prajeste in ulei incins circa 4 minute pana devine maroniu aluatul , se serveste calda cu diferite sosuri , cum ar fi iaurt cu menta , sos chilli , pesto , depinde de gustul fiecaruia.


Am fost intrebata de unde cumpar aceste minunate condimente : www.indianfood.ro  



Comentarii

Postări populare