Tocanita de inimi de rata cu mamaliga




     Parca asa cand esti foarte inveninat merge sa iti versi amarul pe o mancare buna stramoseasca, iar cum romanului ii cade bine o bucata de mamaliga, langa ceva carne si musai muraturi, in sare cum doar noi stim, dragi meseni, va invit sa va asezati la masa in fata unei avutii nemaivazute.

Ingrediente :

Tocanita:
  • 1 kg inimi de rata
  • 2 cepe mari
  • 2 lg boia ardei dulce
  • 2 frunze dafin
  • piper
  • sare
  • 1 cana apa sau supa de pui

Mamaliga:
  • malai
  • sare
  • ulei
Preparare:
    Se curata ceapa, se taie marunt si se caleste in ulei incins, cand devine aurie se adauga boia. Inimile de rata se sectioneaza, se spala si se pun in cratita/tigaie peste ceapa. Se adauga frunze de dafin, 1 cana apa/supa de pui si se lasa la inabusit pana ce scade. La sfarsit se adauga piper si sare dupa gust.




Mamaliga:

    Se pune intr-un ceaun sau oala, apa , sare, 1 lingura ulei si 2 linguri de malai, se lasa sa fiarba, dupa ce a dat intr-un clocot se adauga malaiul ( in functie de cat cuprinde apa ), se amesteca cu "mestecaul" sau cu o lingura de lemn si se lasa sa fiarba la foc mic pana ce se leaga bine.Cand este gata se rastoarna direct pe o farfurie intinsa sau daca vreti puteti folosi o farfurie adanca care a fost un pic udata inainte, rasturnati mamaliga in farfuria adanca si peste alte 10 min. o rasturnati pe o farfurie intinsa, in acest mod veti avea o mamaliga rotunda.

   Se recomanda servirea langa o farfurie cu muraturi in saramura, iar pentru a fi siguri de reusita unei mese boieresti nu ar trebui sa lipseasca din fata Domniilor Dumneavoastra o licoare ardeleneasca numita prin zona Tarii Hategului, "vinarz", cunoscuta prin alte locuri sub numele de "tuica".

Stiati ca ...

   In ceea ce priveste proprietatile nutritive, carnea de rata este similara uleiului de masline. Contine:
- vitamine : retinol, niacina, acid ascorbic, tocoferol, tiamina, riboflavina si piridoxina;
- minerale: fier, zinc si potasiu.

Comentarii

  1. O intrebare: inimile nu ar trebui fierte inainte de a le pune in tigaia cu ceapa aurita?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Raul ! Eu nu le-am fiert , dar totusi sa spunem ca le-am curat de sange pentru ca le-am sectionat si le-am spalat de cateva ori in apa.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare