Cozonac cu mac

   Cozonac cu mac, o reteta ce imi aduce aminte de copilarie, de bunica care atunci cand eram in prag de sarbatoare intotdeauna facea si cozonaci, cu nuca, cu mac, uneori si cu branza dulce.
   Recunosc la cozonacul cu mac, dadeam iama in amestecul pentru umplutura, acum ca am facut si eu cozonac cu mac ( si tot ce vedeti e la prima incercare ) chiar cred ca bunica ar fi mandra de mine, nu vreau sa ma laud, dar sa fi fost de la drojdie, faina sau cuptor... chiar mi-a reusit si pufos si gustos.

   Ingrediente :
  • 600 g faina
  • 120 g unt
  • 4 - 5  linguri smantana
  • 100 g zahar
  • 70 ml apa
  • 50 ml lapte
  • 1 plic zahar vanilat
  • 4 galbenusuri
  • 1 lingura ulei
  • 1 fiola esenta vanilie
  • coaja razuita de portocala sau lamaie
  • 25 gr drojdie proaspata sau 1 plic de drojdie uscata

Sfat : se recomanda ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, nu reci.

   Amestec umplutura :
  • 250 - 300 g mac macinat
  • 250 ml lapte
  • 3 linguri zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 fiola esenta vanilie

   Preparare :

   Drojdia se amesteca cu putina apa calduta si se lasa intr-un pahar acoperit, vreo 10 minute pana creste.
   Faina se amesteca cu zaharul vanilat si se adauga drojdia, apoi pe rand celelalte ingrediente, inclusiv untul care se taie cubulete.


    
     Totul se amesteca cu mana, robot, masina de paine, pana cand aluatul se desprinde de pe peretii vasului. Apoi acoperiti vasul cu un prosop si lasati-l la dospit 1 ora intr-un loc caldut.
     Intre timp vom face amestecul pentru umplutura. Punem intr-un vas pe foc laptele, macul si zaharul, lasam la fiert cam 10 minute, pana ce observam ca nu se mai vede laptele. Lasam sa se raceasca vreo 15 minute si adaugam esenta de vanilie.


   Dupa ce a crescut, se imparte aluatul in 2 bucati.
   Mentionez al meu nu a prea crescut, dar am mers mai departe cu procedeul.
   Intindem o foaie de aluat si adaugam macul, lasand marginea aluatului goala. La fel procedam si cu cealalta foaie de aluat.

  
   Tapetam tava cu ulei si faina. Foile de aluat umplute le impletim si le punem in tava. Ungem cu galbenus, amestecat cu lapte sau putem folosi doar miere.

   Inainte de a scoate tava de la cuptor, ungem din nou cozonacul si aruncam putin zahar, asa il orna bunica.


Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare