Creveti imperiali cu orez si susan





O idee pentru seara , ceva usor, cu iz asiatic.

Ingrediente:
  • 450 -500 gr creveti decorticati
  • 1 l apa
  • 3- 4 caise proaspete sau la borcan
  • 50 gr unt
  • sare
  • piper
  • orez basmati
  • patrunjel
  • 2 - 3 linguri susan
  • betigase frigarui
Preparare:

      Apa se pune la fiert, cand da in clocot se da la foc mic si se pun crevetii spalati in prealabil cu apa rece, se lasa circa 2 minute, apoi se iau de pe foc si se pun intr-o sita pentru a lasa apa sa se scurga.
      Caisele proaspete se spala bine si se taie fructul in doua, eu am folosit caise din compot.
      Crevetii se infing rand pe rand in betigase pentru frigarui, unse in prealabil cu unt sau ulei, se stropesc cu ulei , se condimenteaza cu sare si piper. Caisele se infing direct pe betigasele de bambus fara ca acestea sa fie unse.
       Se pun pe gratarul de la aragaz si se lasa 5- 6 minute crevetii si 10 min. caisele pentru ca acestea sunt mai bogate in apa.


 








       Orezul se spala in mai multe ape si se lasa 10 -15 minute intr-un vas cu apa curata. 
       Intr-o cratita sau tigaie cu marginea mai inalta topim untul si apoi punem orezul, amestecam, apoi turnam apa rece, tinand cont ca la 1 masura orez trebuie sa punem 2 masuri apa. Lasam sa traga orezul apa cam 10 - 20 minute in functie de focul folosit , mare sau mai mic neaparat acoperit. Cand orezul este incercat si este facut se trage tigaia de pe foc, se scurge surplusul de apa si se da din nou la foc mic adaugand sare, o lingura de ulei, susan si patrunjel tocat marunt, se amesteca, se stinge focul si se lasa acoperit cam 5 - 10 minute.




Se recomanda servirea langa o ceasca cu sake .

Stiati ca ...

    Orezul basmati este adesea numit „regele” orezului, pentru ca are excelente calităţi şi gust deosebit. Este cultivat doar în nordul Indiei şi în Pakistan, şi nici un alt tip de orez nu poate fi etichetat ca basmati. Avantajul extra nutritiv al orezului basmati este că are un indice glicemic mic – conţinutul său de carbohidraţi este absorbit în sânge mai lent decât cel al altor tipuri de orez, şi de aceea ajută la păstrarea unui nivel de zahăr stabil în sânge. Orezul basmati trebuie spălat înainte de a fi gătit, pentru a îndepărta pudra de amidon lăsată după procesare ?

    Creveţii sunt crustaceele cel mai des intâlnite. Ele sunt o sursa nemaipomenita de iod, magneziu, natriu, cupru, zinc si alte microelemente ?

    Sake-ul poate fi servit rece, la temperatura camerei sau cald, desi numai sake-urile de calitate inferioara se beau calde, in mod normal, pentru a masca arome nedorite ?

Comentarii

  1. Sunt curioasa de o reteta noua cu creveti, sunt printre fructele mele de mare preferate...astept o noua propunere :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ok, trebuie doar sa astepti un pic ca sa se opreasca codul galben - orange pentru a putea ajunge sa ma aprovizionez cu creveti, apoi vad eu ce reteta "gospodaresc".

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare